Gezond werken voor beeldschermwerkers

vrouw-ongezonde-werkhouding-beeldschermwerker

Beeldschermwerker, wie is het niet? Laatst vertelde een supermarktmanager mij dat hij vaak ’s avonds op de bank met zijn laptop of telefoon zit. En dat hij vermoedde dat hij daar zijn nekklachten vandaan komen. Dus of het nu voor het werk is of privé, eigenlijk zijn we allemaal beeldschermwerkers. Als je zit te Netflixen of lineaire televisie bekijkt, gebruik je natuurlijk geen toetsenbord en laat je je entertainen. maar je zit wel. En zitten – zo worden we tegenwoordig gewaarschuwd – zitten is het nieuwe roken. Zelf heb ik ook weleens klachten gehad die volgens de fysiotherapeut te maken hebben met ‘te veel zitten’. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om gezond te werken / om te gaan met zitten 🙂

Tip 1: Regel een goede werkplek

Met je laptop aan een tafel in een restaurant werken hou je nu nog wel vol. Structureel zo werken is wat anders. Zorg voor een goede werkplek met een goed beeldscherm, apart toetsenbord en muis en een verstelbare tafel en stoel. Zelf werken wij op flexchairs en die bevallen prima. *dit zeg ik spontaan, en ik verdien er niets mee 😉

Tip 2: Las veel korte pauzes in

Hiermee bedoel ik pauzes in je beeldschermwerk. Dus als je weet dat je nog bij 3 collega’s even iets moet vragen, is het het slimst om dit op 3 momenten te doen. Ook koffie of iets anders te drinken pakken is natuurlijk prima, voordeel daarvan is dat je ook een klein loopje hebt. En dan kom ik meteen bij de volgende tip:

Tip 3: Beweeg meer

Parkeer wat verder weg, maak een wandeling tijdens je lunch of zoals ik al noemde haal koffie. Je kunt ook oefeningen doen, maar veel mensen heb ik dat nog niet zien doen op hun werkvloer. Er zijn trouwens van die programmaatjes die in de gaten houden hoe jij beeldschermwerkt. En je allerlei oefeningen laten zien die je kunt doen om klachten te voorkomen. De software checkt daarnaast hoeveel aanslagen je per minuut tikt en of je genoeg pauzes neemt. Als jij zo’n stok achter de deur kunt gebruiken, is het misschien handig om hier bij je werkgever om te vragen. Een andere stok achter de deur is de stappenteller in je telefoon (of fitbit). 10.000 stappen is best veel, merk je dan.

Tip 4: Beweeg vaker

En dat is iets anders dan meer bewegen. De fysiotherapeut die ik hierboven noemde, gaf deze tip: ‘Je kunt beter 2 keer 20 minuten wandelen, dan 1 keer 1 uur.’ Hij was ook minder streng op de 10.000 stappen, volgens hem is vaker bewegen belangrijker. Zelf ben ik meer van de katten, maar mocht je twijfelen of je een hond wil nemen… denk dan aan deze tip.

Tip 5: Ga een leuke sport doen

Als je elke dag 2 keer wandelt, kom je qua bewegen al snel aan de richtlijnen van het voedingscentrum. Mooi citaat trouwens: “Zitten, liggen […] boodschappen doen of darten tellen niet mee.” Maar afgezien van de richtlijnen, is echt sporten altijd een goed idee. Zoek wel een sport die je echt leuk vindt! Want als je naar de sportschool gaat ‘omdat het moet’, ga je het niet duurzaam volhouden. Dat zie ik tenminste in mijn eigen omgeving. Zelf doe ik aan Jiu Jitsu en dat kan ik iedereen aanraden.

Tip 6: Hou je werk leuk (dus ook stressvrij)

Het is om allerlei redenen aan te bevelen, maar ook als je typische beeldschermwerkersklachten wilt voorkomen. Als je je werk met plezier doet, ben je minder vatbaar voor klachten. Daarnaast helpt het om stress te vermijden. En dan zeker deadlinestress: dat je extra snel die presentatie afmaakt en daar ook nog eens een uur langer voor op kantoor blijft. Voor wie dat lastig vindt, houd dit blog in de gaten! Binnenkort geef ik je tips om (deadline)stress te vermijden.

Bonustip: Leg je muis eens aan de andere kant

Zeker als je al af en toe klachten hebt, is dit een prima middel om die terug te dringen. En het is een goede oefening voor je andere hand. Heb jij nog meer tips om slimmer om te gaan met zitten(d) werk? Deel ze dan gerust!