Extra toetsenbordtips voor beeldschermwerkers

Eerder las je hier al een aantal tips voor beeldschermwerkers. Vandaag realiseerde ik mij hoeveel ik gebruik maak van handige toetsencombinaties om de muis te vermijden. Daarom deel ik deze 5 toetsencombinaties met je. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: slim selecteren met Shift, Control en pijltjes

Je gebruikt misschien al Home of End om naar het begin of einde van een regel te gaan. Maar ken je al Ctrl + pijltje? Met de control toets (Ctrl, dus) en pijltje naar linjks of rechts verspring je woord voor woord door je tekst. Houd je Shift erbij ingedrukt? Dan kun je woord voor woord selecteren. Makkelijk als je een woord of een paar woorden wilt verwijderen en vervangen:

Tip 2: CAPSLOCK STOND AAN

Zelf typ ik semi-blind: het gaat wel snel maar ik kijk best vaak naar het toetsenbord. Denk ik. Want het overkomt mij regelmatig dat ik er na enig tikken achter kom dat CAPSLOCK nog aan staat. Gelukkig is ook daar een handige oplossing voor: Selecteer je tekst en kies Shift + F3. Hiermee switch je tussen KAPITALEN, kleine letters en Begin Hoofdletters. Meestal kies ik voor ‘alles klein’ maar bijvoorbeeld bij en aanhef van een mailtje, is de laatste optie handig.

Tip 3: Links toevoegen? Ctrl + K is je vriend

Vaak is het handig om een linkje in je tekst toe te voegen. Ook dat kan zonder muis! Selecteer de tekst waar je een link in wilt voegen en kies Ctrl + K.

 

Tip 4: (PowerPoint) Bekijk je presentatie full screen – vanaf je huidige slide

Om je presentatie full screen te bekijken, gebruik je F5. Ik heb al heel wat mensen zien doorklikken / op Page Down zien rammen, omdat ze deze tip niet kennen: om vanaf je huidige slide de presentatie full screen te bekijken, gebruik je Shift + F5.

Tip 5: opmaak kopiëren/plakken

Sowieso een hele handige functie. Je selecteert de tekst die al in de juiste opmaak staat, vervolgens kopieer je die opmaak met hulp van het kwastje:

Als je dan de ‘bestemmingstekst’ selecteert, plak je automatisch de opmaak op die geselecteerde tekst. Hier komt de tip: nóg makkelijker is om de bekende combinaties Ctrl + C en Ctrl + V iets uit te breiden: Ctrl + Shift + C en Ctrl + Shift + V! Selecteer de opmaak, kies Ctrl + Shift + C, selecteer de bestemmingstekst en kies Ctrl + Shift + V. Voor mij werkt het niet alleen makkelijker en sneller, ik heb ook geen selectiefoutjes meer, waardoor de opmaak nooit meer op te veel of te weinig tekst terechtkomt. Wat deze tip ook zo handig maakt, is dat de opmaak beschikbaar blijft met Ctrl + Shift + V – ook al kopieer en plak je tussendoor op de normale manier, ook al gebruik je losse opmaak tussendoor, zoals koppen, letterkleur, type of vet etc. Hoe handig is dat?!

En wat zijn jouw tips?

Ik heb geprobeerd vooral tips te geven die mij hebben verrast en die ik zelf vaak gebruik. Het zijn ook tips waarvan ik merk dat anderen er altijd blij van worden als ik ze vertel. Maar er is nog veel meer mogelijk. Wat zijn jouw beste toetsenbordcombinatietips? Deel ze hieronder in de reacties!