Dubbel gevoel

 

Het zijn bijzondere tijden. Waar je nu ook bent, overal zie je mensen om je heen op hun telefoon kijken. Zelf betrap ik mij er ook op dat ik regelmatig even ‘check’ – mis ik geen bericht of appje? En soms check ik 3 keer de tijd in 2 minuten – vooral als ik sta te wachten. Naast berichten checken lees ik veel vanaf mijn mobiel: nieuws, fora, blogs – er is veel wat mij interesseert en ik kan er echt van genieten als ik via een commentaar op een blog in een hele nieuwe wereld terecht kom. Bijvoorbeeld de wereld van ‘beren in het wild’. Of de wereld van ‘zelf een zwaard van honderden lagen smeden’ of ‘kan informatie verdwijnen in een zwart gat?’ Met dit soort snippets vermaak ik mijzelf graag voor ik ga slapen. Boeken lees ik eigenlijk alleen in de vakantie. En nee, ik heb er qua slapen geen last van dat ik naar een schermpje kijk. Maar hoe zit het dan met dat dubbele gevoel?

e-reader met een ingebouwde lamp

Sinds een aantal jaar lees ik alleen nog maar e-books. Vlak voor de vakantie koop ik er een stuk of 10, 15 en dan weet ik dat ik in de vakantie genoeg te lezen heb. Overigens vind ik boeken kopen of films uitzoeken altijd erg lastig. Kennelijk ben ik de enige die een hekel heeft aan spoilers. Na een aantal keer nat te zijn gegaan, lees ik nooit meer de achterkant of beschrijving van een boek of film. Hoe komen ze erop om het verhaal al op de achterkant te vertellen? Dit terzijde. Mijn punt is: ik ben helemaal om, ik ben gek op mijn e-reader. Waar we er eerder 1 deelden die geen eigen verlichting had, heb ik inmiddels een eigen exemplaar met een ingebouwde lamp. En dat leest echt lekker!

Is het tijd om te ontboeken?

Als ik naar onze boekenkast kijk, komt dat dubbele gevoel. Aan de ene kant is dat een fijn gevoel: ‘O ja, dat was ook een mooi boek.’Of ‘Die ga ik snel weer eens lezen.’ Maar aan de andere kant weet ik dat die boeken zeer waarschijnlijk nooit meer ga lezen. En dat ze dus eigenlijk alleen maar decoratief staan stof te vangen. Tijd om te ontboeken, zou je zeggen. Tegenwoordig staan overal van die boekendeelkastjes en daar kun je best wat in kwijt. Is dat dan de oplossing? Tegelijkertijd zie ik hoe onze kinderen verknocht raken aan boeken. De jongste begint net, de oudste mag dit jaar weer een volgend deel Harry Potter lezen. Leuk dat die allemaal in de kast staan. Alleen duurt het nog wel echt lang voordat de kinderen oud genoeg zijn voor Irving, Eggers, Wolfe of Hemingway. Dus ik weet het niet. Gun ik mijn boeken andere lezers? En mijn kinderen een e-reader?

Voorlopig houd ik dat dubbele gevoel. Hoe zit dat voor jou?