Zakendoen is samen lachen – of kan je prima samenwerken met die humorloze zak aardappelen?

Samen oprecht ergens om lachen is goed voor je werkrelatie. Je herkent iets van jezelf in de ander, je hebt dezelfde humor. Met de ene persoon heb je nu eenmaal meer chemie dan met de ander. En hoe meer chemie, hoe makkelijker je met elkaar samenwerkt.

… en samen huilen?

Durf je ook je kwetsbare kant te laten zien? Als het contact met een zakenrelatie of collega goed genoeg is, gaat dat bij mij eigenlijk vanzelf. Je deelt zoveel uren met elkaar, dan deel je al snel ook een stuk van je leven en je emoties met een ander. In dit gekke jaar zelfs via het scherm. Niet dat je dit altijd wil, maar soms gebeuren er dingen in je leven die zo groot zijn dat de emotie het wint. Wat ik zelf lastig vind, is dat in zo’n schermsessie de onmacht voor de toehoorders op afstand zo duidelijk wordt. Niemand kan even naar je toe komen voor wat dan ook, een hand op je schouder, een tissue of een kartonnen bekertje water. Maar ook dit is wat het is, soms is het verdriet zo groot dat je het automatisch deelt. Zelfs als je dat niet van plan was.

Dus nu moppentappen?

Ik hou van humor. Maar moppen… ik denk dat ik de nieuwe moppen die ik de afgelopen 10 of misschien wel 20 jaar heb gehoord, ruim op 1 hand kan tellen. Echt, als jij mij op mijn ongemakkelijkst wil krijgen, vertel dan vooral een mop. Mag ik kiezen tussen onecht doen alsof ik lach of niet lachen. Brrrr. 

Hoe goed moet het klikken?

Een vriend slaat chemie plat tot de vraag: hond of kat? Ben je een hondenmens of een kattenmens? Dat is weliswaar binnen de context van het vinden van een geschikte levenspartner, maar het zet de boel wel op scherp. In mijn eigen ervaring is chemie in het zakelijk verkeer vooral een kwestie van goed genoeg; het maakt niet uit als de een van schlagers en de ander van klassiek houdt – of honden of katten – het gaat erom dat je voldoende gemeen hebt om elkaar goed te verstaan, te begrijpen. Vanuit die basis kun je prima samenwerken. Toch blijf ik achter met de vraag: kan je succesvol samenwerken met iemand met wie je niet samen kan lachen?

Wat vind jij? Geef je reactie hieronder, ik ben benieuwd.