Tips voor thuiswerkers

Zwaaibellen… terwijl ik bel met mijn moeder sta ik onder het balkon van het verzorgingstehuis te zwaaien…

Wie kan, werkt thuis en dat is best even wennen. Zelf werk ik al heel lang vanuit huis en dat gaat over het algemeen prima. Dat komt voor een deel doordat ik het combineer met interimklussen op locatie. Dat ‘op locatie’ gaat nu niet meer dus werk ik 100% vanuit huis. Voor sommigen is dat helemaal nieuw en dat is ongetwijfeld wennen. Toch kwam ik de afgelopen tijd tot verrassende nieuwe inzichten over thuiswerken. In dit artikel deel ik graag oude en nieuwe inzichten.

Tip1: Haal die frisse neus

Ik schreef het al eerder in mijn artikel met tips voor beeldschermwerkers: zoek de buitenlucht op. Eet je boterham al wandelend op of maak kleine wandelingetjes tussendoor. De kinderen lunchen elke dag buiten, voor mij is dat nog te fris ondanks het zonnetje. Het verschil is denk ik dat zij zich al een half uur of langer hebben warmgesprongen op de trampoline.

Tip 2: Maak je sh*twerkplek iets minder sh*t

Idealiter heb je een fijne afgezonderde werkkamer met een bureau op de juiste hoogte en een fijne stoel of kruk. In de praktijk is het nu vaak schipperen tussen je werkzaamheden en de kinderen die tussendoor even op gang geholpen moeten worden met hun schoolwerk. Dus daar zit je dan, aan de keukentafel. Met je laptop. Dat kun je op zich snel verbeteren. Ben je gewend met een groot scherm te werken? Zet dan je laptop op een dik boek, een schoenendoos of voor mijn part een pan. Heb je meteen een betere houding. Hetzelfde geldt voor toetsenbord en muis. Als je die gewend bent, pak dan een los toetsenbord en muis in plaats van het toetsenbord van je laptop. Met deze kleine ingrepen, verbeter je je werkplek direct. Je lijf zal je dankbaar zijn.

Tip 3: Ga lekker sporten

Over je lijf gesproken, naast ‘gewoon’ bewegen is sporten belangrijk. Veel sporten gaan nu niet door, dus zal je alternatieven moeten verzinnen. Zelf ga ik een paar keer per week hardlopen en afgelopen zondag heb ik voor het eerst jiu jitsu oefeningen gedaan met de kinderen. We hebben gelukkig een stootkussen in huis, dus konden ze naar hartenlust schoppen en slaan. En papa sloeg lekker mee. Waarbij ik natuurlijk vooral op mijn techniek probeer te letten en wat minder op het zo hard mogelijk trappen. Dat vind ik dan toch weer zielig.

Tip 4: Voeg koffieleut toe aan je Skype of Teamsvergadering

Ik leef afwisselend enkele dagen met en zonder de kinderen. Op zich fijn dat er dus momenten zijn dat ik mij wel 100% op het werk kan focussen. Nu hou ik zelf altijd wel van efficiëntie en ben ik gewend vlot ter zake te komen in een overleg. Maar na een dag ‘efficiënt overleggen’ merkte ik dat ik acuut behoefte had aan menselijk contact. Snel even gebeeldbeld met mijn zoon en dat voelde een stuk fijner. En de les getrokken dat je altijd wat slap geklets, koffieleut, kantoorhumor of wat dan ook moet toevoegen aan je overleg. Zolang het maar niet over het werk gaat. Ook al heeft iemand maar 20 minuten tot de volgende Skype-call, pak even die 2 minuutjes social talk – een wereld van verschil.

Tip 5: Accepteer dat je extra schakeltijd nodig hebt

Deze week ben ik voor het eerst in jaren werk kwijtgeraakt omdat ik het domweg niet had opgeslagen. Gelukkig was het maar iets van 10 minuten, maar toch. Misschien ken je die grafiekjes wel over terugkeren in concentratie na afleiding. Dat dat veel tijd kost. Ik merkte dat schakelen tussen werk en kinderen een extra level afleiding is. Dus accepteer ik dat ik even schakeltijd nodig heb en check ik extra op de cruciale momenten. Bijvoorbeeld als ik een programma afsluit  “Moet ik nog opslaan?”

Heb jij nog tips die je pas tijdens deze intelligent lock down bent tegengekomen? Deel ze in de comments!