Er zijn verschillende manieren om een training te gaan volgen. Je gaat omdat het moet en leunt achterover. Of je wilt echt iets opsteken en je bereidt je voor. Gelukkig komen de meeste mensen die wij trainen uit de laatste categorie. En om te helpen bij de voorbereiding sturen wij altijd een aantal vragen als intake. Soms lijken de vragen weinig te maken te hebben met de training. Dat is bewust. Het helpt om vanuit een andere situatie te kijken. Het geeft je als het ware dezelfde frisse blik die wij als ‘buitenstaanders’ hebben als wij naar jouw organisatie kijken. In dit artikel geef ik je graag wat extra tips om je voor te bereiden.
Tip 1: Plan tijd in voor en na de training
Veel mensen hebben de goede gewoonte om taken in te plannen. Dat helpt om grip op je agenda te houden en te zorgen dat je niet als een kip zonder kop geregeerd wordt door je mailbox. Een training is een investering in jezelf, die ook buiten de lesdagen om tijd vraagt. Reserveer dus tijd voor de voorbereiding en de uitwerking van opdrachten die je meekrijgt. In de intake geven wij een inschatting van de tijd die buiten de trainingsdagen nodig is.
Tip 2: Regel een vervanger
Deze tip ligt in het verlengde van tip 1. We maken nog steeds vaak mee dat mensen binnenkomen met de mededeling: Ik kan worden weggeroepen. Natuurlijk zijn er soms onverwachte situaties die jouw expertise vereisen. Maar dat zijn (hopelijk) uitzonderingen. Onmisbaar zijn is niet handig. Ook niet voor jezelf. Of je nu aan het strand ligt te genieten of een training volgt, het is zonde als je wordt weggeroepen.
Tip 3: Zorg dat je werk af is voor de training
Hiermee bedoelen wij niet alleen de voorbereiding of de opdrachten na de lesdagen, we bedoelen ook je reguliere werk. Het werkt niet goed als je weet dat je in de pauze nog die ene belangrijke presentatie moet afronden.
Tip 4: Kom uitgerust op de training
Onderschat het niet: een training kost je energie. Je hersens kraken van nieuwe inzichten. Je wil je blijven concentreren, niet afdwalen. Natuurlijk helpt een trainer je daarbij door goed af te wisselen in theorie en praktijk, door leuke anekdotes die theorie ondersteunen, door opdrachten interactief te maken, enzovoort. Maar wil je optimaal je vaardigheden opkrikken? Skip dan dat feestje/die leuke film/het lange telefoongesprek met je schoonmoeder en zet een nachtmaskertje op. Slaap lekker.
Tip 5: Neem een goed humeur mee
Kies voor een open houding. Ook al sta je misschien niet altijd te springen om je werk anders aan te pakken. Het voordeel van een open houding is dat je veel gemakkelijker leert. Met ‘ik kan het niet’ en ‘ik wil niet’ zet je je hersens op slot. Letterlijk zelfs. Met een nieuwsgierige houding werken je hersens anders en leggen ze gemakkelijker verbindingen. Carol Dweck heeft hier onderzoek naar gedaan: lees meer over de groeimindset.
Duh
Dacht je duh, natuurlijk bij deze tips? Mooi. Dan komt het helemaal goed. En als je dacht hee, handig ook. Doe er je voordeel mee, we zien je graag op onze training terug.