Hij wilt

Waarom hij wilt fout is.Je kent het vast wel. Misschien doe je het zelf ook wel verkeerd. De laatste tijd lijken er steeds meer mensen te zijn die het werkwoord willen verkeerd vervoegen. Hoor of lees je ook wel eens: hij wilt? En denk je dat dit zo hoort? Helaas. Hij wilt is fout. Hieronder lees je waarom.

Een vreemd werkwoord

Wanneer je het werkwoord lopen bijvoorbeeld vervoegt, krijg je het volgende:

ik loop
jij loopt
hij loopt
wij lopen
jullie lopen
zij lopen

Logisch, toch? Wat veel mensen waarschijnlijk verkeerd doen, is willen vervoegen als lopen. Maar willen gaat niet volgens hetzelfde rijtje. Kijk maar:

ik wil
jij wilt
hij wil
wij willen
jullie willen
zij willen

Zoals je ziet, staat hier hij wil. Niet hij wilt. Hoe kan dit nu?

Waarom hij wilt fout is

Het geheim zit in de onregelmatigheid van het werkwoord willen. Samen met de werkwoorden zullen, mogen en kunnen is willen geen normaal werkwoord. Bij al deze vormen is de derde persoon enkelvoud gelijk aan de eerste persoon enkelvoud. Anders gezegd: hij/zij wil is gelijk aan ik wil. En hij/zij kan is gelijk aan ik kan. Zo krijg je:

Hij wil naar huis.

Ik wil naar huis. 

Ze kan dit niet.

Ik kan dit niet.

Maar is het dus wel:

Hij loopt weg.

Ik loop weg.

Jij wilt of jij wil?

Maar het Nederlands zou toch niets zijn zonder een onregelmatigheid binnen een onregelmatig werkwoord. Want wat is er nu aan de hand met jij wilt? Mag je niet ook jij wil schrijven?

Dat klopt. Beide werkwoordsvormen zijn goed. Maar er zit wel weer een regel achter. Je schrijft jij/je wil alleen in een informele context. Wil je formeler schrijven? Dan gebruik je jij/je wilt. Maar blijf opletten. Want bij wil jij mag je absoluut geen t toevoegen. Wilt jij een kop koffie?, dat kan dus echt niet. Wil je een kop koffie?, dat is de enige juiste vorm wanneer je jij of je achter willen zet.

Vermijd frustratie, vervoeg willen op de juiste manier

Voor de volgende keer dat je een tekst schrijft: denk aan de onregelmatigheid van willen. Het ziet er niet alleen netter uit. Het zal veel mensen ook een hoop frustratie schelen. Waardoor jij weer beter uit de verf komt. Heb je met meer taaldingetjes moeite? Kijk dan eens bij onze training ‘Correct schrijven’.