Kunnen (willen) we nog iets verbergen?

survaillance-camera-avg-gdprr

Met de nieuwe AVG / GDPR is alles een stuk beter geregeld, toch? Het effect tot nu toe is dat ik vooral veel mails heb verwijderd en enkele bedrijven toestemming heb gegeven om mij nog vaker te mailen. Er zijn ook bedrijven die sans gêne en sans mijn toestemming mails blijven sturen. Ach, de prullenbak is geduldig. En als ik door een winkel loop, is de kans nog steeds groot dat een systeem mijn bewegingen volgt via Wifi- of Bluetooth. Dat is geen probleem, want je wordt op internet ook gevolgd, zei de leverancier van zo’n systeem alweer in 2014 tegenover Tweakers. Zoals de Engelsen zeggen two wrongs don’t make a right. En de wrong is op internet misschien wel erger. Ach, waarschijnlijk werd ik op mijn tocht naar de winkel ook gefilmd door 1 van de miljoen camera’s die overal in het land hangen.

Wat wil je dan verbergen?

Een verjaardagscadeautje voor een gezinslid koop je met de incognitomodus aan bij een webwinkel. Wel even de 4 bevestigingsmails verwijderen (waarom combineren die webwinkels dat niet in 1?) uit de gemeenschappelijke mailbox! Voor de rest delen de meeste mensen alles zelf actief op Facebook, zodat hun vakantiefoto’s gebruikt kunnen worden in advertenties (of toch niet?). Maar hoe zou je het vinden als een drogisterij weet dat je zwanger bent, voordat je dierbaren het weten? Drogisterijketen Target uit de VS, wist te achterhalen welke producten vrouwen kopen als ze zwanger zijn. En in welke termijn ze dat doen. Een beetje eng idee, maar wél een interessant (lang) verhaal over Big Data en gedragsbeïnvloeding (waar sommigen dan weer wat kanttekeningen bij zetten). Misschien kende je deze verhalen al. En vind je dat je niets te verbergen hebt. Ik denk dat het anders zit: iedereen heeft in verschillende contexten wel dégelijk wat te verbergen. Zoals Bits Of Freedom het treffend beschrijft: zou jij je geliefde, werkgever of verzekeraar al jouw sms’jes laten lezen?

Hoe kun je nu nog iets verbergen?

Je kunt offline gaan en ergens in een hut in Noord-Lapland gaan wonen. Voor de rest moeten we maar hopen op het goede in de mens. Dat ging in het bankwezen tenslotte ook zo goed…