Ook jij kan over alles even goed schrijven

Het is een vraag die mij vaak gesteld wordt: Waarover schrijf je dan? Mijn antwoord is altijd: Over alles wat een opdrachtgever wil. – Maar heb je dan geen specialisatie? – Ja, inleven en begrijpen waar het echt om gaat. Ik kan over alles even goed schrijven. En jij ook. Daar hoort wel een disclaimer bij, je moet het onderwerp wel echt goed begrijpen. In dit blog lees je tips om over alles te schrijven.

Oprechte interesse

Het begint met oprechte interesse in je onderwerp. Ik heb het geluk dat ik gek op informatie ben. Of noem het leergierig, of nieuwsgierig. Hoe dan ook, ik wil graag alles weten over alles. Een supertof onderdeel van ons vak is voor mij dan ook dat we met veel verschillende mensen praten die allemaal hun eigen verhaal hebben. De ene keer neemt de directeur van een machinefabriek je mee naar een vitrine met bougies: “Van een Ferrari formule 1-auto!” En de andere keer hoor je hoe een statenlid helemaal opbloeit als ze vertelt over de extra werkgelegenheid die robots creëren. Iedereen heeft een interessant verhaal. En soms moet je ze er een beetje mee helpen om dat verhaal naar boven te krijgen.

Doorvragen

Om iets goed te begrijpen moet je doorvragen. Wees niet bang om dom over te komen. Alleen als je het onderwerp echt begrijpt, kun je er goed over schrijven. In dit blog gaat het om de vraag of je over elk onderwerp goed kan schrijven. Vergeet niet dat je daarnaast alles moet weten van het doel van je tekst en de doelgroep waarvoor je schrijft. Je leest daar meer over in mijn eerdere blog creatief schrijven op commando.

Online checken

Soms is het handig om de informatie die op internet beschikbaar is te checken. Zijn er voor- en tegenstanders? Of is er concurrentie? Wat doet die concurrentie dan? Tip: bewaak je tijd, online checken moet geen uitstelgedrag worden.

Schrijven

Ga vervolgens lekker schrijven. Let nu nog niet op je schrijfstijl of eventuele foutjes. Als je schrijft, merk je namelijk direct of je je comfortabel genoeg voelt bij het onderwerp. Heb je het idee dat je stiekem niet begrijpt waarover je schrijft? Dan moet je het je nog een keer laten uitleggen.

Valkuil: details

Iets begrijpen is niet hetzelfde als er alles over weten.  Verlies je dus niet in de details – daarmee kom je al snel terecht in uitstelgedrag. Het is normaal dat je in de kantlijn vragen stelt over de inhoud. Zelf schrijf ik het meestal op zoals ik dénk dat het zit. Een voorbeeld:

In de tekst schrijf ik: Je opent het document via Bestand, Openen.

In de kantlijn: Ik denk dat we het nu zo moeten houden. Of wil je hier al shortcuts introduceren? In dat geval zou ik schrijven “Je opent het document via Bestand, Openen of gebruik de toetsencombinatie Ctrl + O.”

Veel plezier!

Ik hoop dat je er net zoveel plezier aan beleeft om je te verdiepen in iets nieuws als ik. Dat doet me realiseren dat er nog een disclaimer is: Staat het onderwerp je tegen? Begin er niet aan!