Zelf heb ik een nogal dik filter. Ik zal je uitleggen wat ik daarmee bedoel en hoe dat werkt. Daarvoor begin ik met een voorbeeld: ooit volgde ik een training waarbij ik de opdracht kreeg om het sprookje van Roodkapje tot 1 zin te reduceren. Andere deelnemers kwamen op zinnen als Boswachter redt meisje en grootmoeder uit buik wolf. Ik kwam uit bij Luister altijd naar je moeder – de onderliggende betekenis van het sprookje. Tja, alle magie van het sprookje is dan wel weg. Toch is dat wat ik doe als ik begin aan een herschrijfopdracht. Als ik daarmee begin en de tekst lees, wil ik de betekenis doorgronden. Daarbij reduceer ik net zo lang tot ik de essentiële boodschap heb gevonden. Omdat ik heel veel reduceer, durf ik wel te zeggen dat ik een dik filter heb – er komt weinig doorheen. Soms te dik, maar dan word ik vanzelf teruggefloten 🙂 In deze blog lees je hoe jij je filter kan verdikken.
Tip 1: Lees veel
Het maakt niet uit wat. Negeer die artikelen over Leesgewoontes van top-ceo’s. Als je op dit moment niet veel leest, is het veel handiger om te beginnen met teksten die jou echt interesseren. Of teksten die je leuk lijken. Het gaat erom dat je je leesvermogen oppept.
Tip 2: Stel jezelf vragen
Stel voor of tijdens het lezen open vragen aan jezelf: Waarom? Wat? Hoe? En wat betekent dat? Daardoor gaat je begrip omhoog.
Tip 3: Lees sneller
Verhoog je leestempo, dat kan prima. In dit artikel vind je allerlei tips om je leestempo te verhogen. Zelf heb ik gemerkt dat je ook kan beginnen met ‘gewoon sneller lezen’. Probeer het maar eens. Het is verbazingwekkend hoeveel sneller je blijkt te kunnen lezen… Zonder ook maar iets anders te doen dan precies dat: sneller lezen.
Tip 4: Kom uit je bubbel
Als je al een ervaren lezer bent, kies dan eens voor echt moeilijke teksten (bijvoorbeeld wetteksten). En lees veel verschillende media met hun eigen invalshoeken: Van Volkskrant tot Telegraaf, van Trouw tot Geenstijl. Probeer daarbij neutraal te lezen, vooringenomenheid kan onbedoeld betekenis toevoegen 🙂
Met deze tips verdik je je filter. Daardoor kan je teksten beter reduceren tot hun essentie. En daar heb je elke dag weer wat aan. Beter lezen is beter schrijven!