Tekstschrijven: dit is de belangrijkste tip voor een betere tekst

We geven je hier regelmatig tips en adviezen om beter te schrijven. Vandaag realiseerde ik mij dat ik de belangrijkste tip nog niet heb gegeven. Omdat het voor mij een gewoonte is die ik altijd, bij elke tekst toepas. Het maakt niet uit hoe lang of kort je tekst is, deze tip werkt altijd:

Leg je tekst weg – het liefst een hele nacht

Oftewel, neem een pauze waarin je zo veel mogelijk loskomt van de tekst waar je mee bezig bent. Minimaal een uur werkt al, is mijn ervaring. Maar het allerbeste is om er letterlijk een nacht over te slapen. Gelukkig werk ik vrijwel altijd aan meerdere opdrachten. Dat maakt het makkelijk om teksten weg te leggen. Ik werk dan in blokken per opdrachtgever. Tussen de blokken pauzeer ik even – een kopje thee pakken is al genoeg. En als ik start voor de andere opdrachtgever kijk ik eerst op de website en naar andere teksten van die opdrachtgever. Dan heb ik de juiste tone of voice direct te pakken als ik begin.

Geen tijd? Er is een alternatief

Soms moet het (te) snel. In principe pak ik een opdracht alleen aan als er ruim voldoende tijd is om een tekst van goede kwaliteit op te leveren. Ik maak soms een uitzondering. Want ik heb het geluk dat er altijd iemand is die meekijkt. En dat is dan ook het alternatief dat jij zelf kan gebruiken: laat je tekst lezen door een ander. Het is helemaal mooi als die ander hoort tot de doelgroep waarvoor je schrijft. Als dat niet lukt, is het fijn als de meelezer zich goed in de doelgroep kan verplaatsen. Pro-tip: ga zelf ondertussen koffie of thee halen en kijk niet mee terwijl de ander leest. Dat lukt mijzelf ook altijd heel goed…