Net niet aan tafel bij DWDD

We waren ongeveer bij Ede. Babette droeg een goeie jurk en ik een keurige bloes met jasje en spijkerbroek. We bespraken welke vragen Matthijs misschien zou stellen en bedachten welke voorbeelden het leukst waren. Babette werd gebeld. En ik hoorde het al aan het verloop van het gesprek: nee, we kwamen deze avond niet in DWDD. Ik ging wat rustiger rijden zodat ik de eerste afslag kon nemen om te keren. Jammer, maar helaas.

Hoe kwam het dat we bijna in DWDD zaten?

Ik vertel je het hele verhaal, dat begon vorige week maandag met een mailtje over een spoedopdracht: of we het regeerakkoord wilden herschrijven naar taalniveau A2 (1F). De Stichting Lezen & Schrijven wilde hiermee laten zien dat het regeerakkoord veel duidelijker kan. De deadline was pittig, want de stichting wilde op de dag dat het akkoord verscheen zo snel mogelijk een persbericht versturen. Het regeerakkoord? Daarvoor gaan we schuiven, dan moet het lukken. ‘Wanneer krijgen we het?’ ‘De verwachting is morgenochtend rond 10.00 uur.’

Via de media volgden we de status van het akkoord

Een gekke gewaarwording. Op de radio hoorden we dat ‘Cybercriminaliteit’ zou worden aangepakt. We gingen meteen nadenken over alternatieven, voorlopig kwamen we uit op ‘misdaad via computers en internet’. Na nog wat gesteggel en het verplaatsen van het tijdstip werd dinsdag om 13.00 uur dan eindelijk het akkoord gepresenteerd. De verslaggever zag het document en zei: ‘Het is een klein lettertype en de regels staan dicht op elkaar.’ Oeps, we gaan altijd uit van 450 woorden per pagina. Dit zijn er dus veel meer! In overleg met Caroline, onze opdrachtgever, spraken we af dat we de inleiding zouden herschrijven.

Onder hoogspanning knalden we de herschrijving eruit

We schreven ieder de helft en deden vervolgens eindredactie op elkaars werk. Met de grootste draken hielpen we elkaar en tussendoor overlegden we over de keuzes die we maakten. Nog niet eerder hebben we zo snel zo’n opdracht gedaan. Om 2 minuten voor 5 mailden we de herschreven tekst naar Caroline. Het was heel leuk, maar een uur later hadden we nog steeds hartslag 200.

Hee, we staan in het AD!

Het persbericht werd al gauw overgenomen. Het verhaal kwam in het AD en op de site van RTL Nieuws. De volgende dag werd het nog mooier: Stichting Lezen & Schrijven was gebeld door DWDD. Die vonden het een leuk verhaal en wilden graag met de schrijvers aan tafel. In eerste instantie wilde ikzelf niet. ‘Dit is meer iets voor Babette’.  Maar naarmate de dag vorderde en de kans groter werd, veranderde ik van gedachten: we hebben samen dit bedrijf, we hebben de klus samen uitgevoerd, dus moeten we daar ook samen zitten. Babette liet dat met een appje aan DWDD-redacteur Simone Dekkers weten: ‘M’n man (de medeschrijver) is om, hoor 🙂 groet, Babette’. Reactie: ‘Haha jeeej!’

Ojee, we komen in DWDD

Ja, dan begin je toch wel aardig zenuwachtig te worden. We hebben onze agenda’s omgegooid en ons gericht op de uitzending van die avond. Normaal werken was toch niet meer gelukt. ‘Op woensdag is Nico Dijkshoorn er ook!’ ‘Niks aan te doen, hopelijk dicht hij over de andere gasten’. En natuurlijk waren we trots dat onze herschrijving de interesse van Matthijs en consorten wekte. Tegelijkertijd beseften we ook wel dat de redactie meer potentiële gasten belt dan er in de uitzending passen.

We googelden het adres en zochten uit hoe lang we moesten rijden. Oma kwam alvast met pizza’s voor de kinderen – ook zij was helemaal trots. Babette appte voortdurend met Caroline, Linda (van de stichting) en Simone. Zo kwamen we erachter dat je er om 17.30 moet zijn en daar een maaltijd krijgt. Op de klok kijkend en rekening houdend met onverwachte files, besloten we alvast te gaan rijden. Iets voor vieren en vlakbij Ede belde Simone. Ze vond het heel jammer, maar het stuk over het regeerakkoord kwam niet in de uitzending. Ze benadrukte dat ze het een interessant en leuk item vond. Toen Babette ophing, keken we elkaar even aan. Lachend namen we de eerste afslag. We waren weer een ervaring rijker. Terug naar Velp, vandaag eten we pizza.

Met dank aan Caroline van Blerkom (Lexicon) en Linda Kloosterboer (Stichting Lezen & Schrijven).

Nieuwsgierig naar het regeerakkoord in begrijpelijke taal? Die vind je op de site van de Stichting.