Co-creatie in dezelfde stijl – doe dat in 7 stappen

Als je veel teksten gaat (her)schrijven en de deadline is dichtbij, dan ontkom je er niet aan om met meerdere schrijvers te werken. Of als er verschillende mensen inhoudsverantwoordelijk zijn en je besluit hen de bestaande teksten te laten herschrijven. Hoe zorg je er dan voor dat iedereen in dezelfde stijl schrijft? In dit blog laat ik je zien welke stappen je moet nemen om dat voor elkaar te krijgen.

Stap 1: Bepaal de schrijfstijl

Misschien heb je al een huisstijlgids, dat is vaak een goed uitgangspunt voor de schrijfstijl. Het ligt eraan hoe gedetailleerd de afspraken zijn. Soms gaat zo’n gids alleen over vormgeving, e-mailhandtekeningen en de juiste manier om een telefoonnummer op te schrijven. Let er dus op dat er goede afspraken zijn over de tone-of-voice. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan afspraken over het gebruik van koppen, wel/niet afwisselen van lange en korte zinnen, het taalniveau van de teksten en wel/niet tutoyeren. Hoe meer afspraken, hoe meer handvatten de schrijvers hebben om consistent dezelfde stijl te hanteren. Soms is het handig om de stijl samen met alle schrijvers te bepalen. Dat duurt misschien iets langer, maar je hebt dan wel al bij voorbaat de neuzen dezelfde kant op.

Stap 2: Bepaal de structuur van de teksten

Afhankelijk van het soort tekst is het soms handig om afspraken te maken over de structuur van de teksten. Journalisten gebruiken vaak de omgekeerde piramidestructuur, waarbij de tekst begint met de meest belangrijke informatie. Maar je bent natuurlijk vrij om zelf andere structuren of formats te verzinnen. Ook dit helpt je weer om eenduidig te schrijven.

Stap 3: Kies 1 eindredacteur

Laat 1 persoon de eindredactie doen; die kan de laatste stijlverschillen gladstrijken. Zorg ervoor dat je kiest voor iemand die taalkundig het sterkst staat. Haalt de eindredacteur alle taalfouten eruit? Kent hij of zij jullie tone-of-voice tot in de kleinste details? En het belangrijkste: is het iemand die kritisch durft te zijn naar collega’s? Je moet namelijk ook teksten terug kunnen sturen als ze niet goed genoeg zijn.

Stap 4: Schrijf allemaal een paar teksten

Doordat iedereen proef draait, kom je erachter waar de verschillen zitten. Op basis daarvan kun je identificeren of het nodig is om extra afspraken te maken.

Stap 5: Leg eventueel extra afspraken vast

Voeg eventuele nieuwe afspraken toe na de proefronde. Tip: zet de afspraken allemaal in 1 document. Het is zeker handig om veranderingen snel rond te mailen of te appen, maar je houdt het overzichtelijk als je alles op 1 plek bijhoudt. En als je nog niet het vertrouwen hebt dat het goed gaat, doe je een extra proefronde of -rondes.

Stap 6: Aan de slag

Het echte werk kan beginnen. Houd in deze fase contact met elkaar en laat elkaar af en toe meekijken. Het is zeker niet gek als je in deze fase nog wat extra afspraken vastlegt. Je kunt namelijk niet alles voorzien.

Stap 7: Corrigeer continu

Wacht niet met de correctie tot alles af is. Ook in deze fase kun je nog puntjes tegenkomen die iedereen moet weten.

Belangrijk: heb het leuk

Samen schrijven is soms best pittig. Zeker als je op een manier moet schrijven die wat verder van je afstaat. Zorg dat je er met zijn allen plezier in houdt. Geef elkaar complimenten, organiseer een ochtendje samen schrijven, verstuur een leuk kattenfilmpje naar de Appgroep of breng een keer een traktatie mee.