Contextgevoelige spellingchecker: valkuil.net

Foto-uil-bij-contextgevoelige-spellingchecker

 

Als je in Word intikt: Wat een verassing , riep het lachende jongentje, krijg je niet de bekende rode golflijntjes te zien onder verassing en jongentje. Nu kan het zijn dat het joch onder de indruk was van een crematie, maar logischer is dat er iets onverwachts gebeurde. En dat missen de meeste spellingcheckers. En jongentje is gewoon fout.

Het draait om context

Taalwetenschappers uit Nijmegen ontwikkelden daarom een contextgevoelige spellingchecker: valkuil.net. En ja hoor, deze spellingchecker haalt de fouten hierboven er wél uit. Maar ook valkuil.net is niet perfect: er gaat zeker nog wat fout. Op dit moment is zo’n 63 procent van de gevonden fouten ook echt een fout. Grappig detail: het systeem maakt dezelfde fouten als mensen. Zo wordt word soms onnodig verbeterd in wordt, net als veel mensen dat doen. Valkuil.net is ook beschikbaar in het Engels: fowlt.net. Een fout die veel mensen maken, is dat ze they’re, their en there door elkaar halen. Fowlt haalt het er keurig uit. Handy!

Help ook mee!

Het leuke is dat iedereen kan bijdragen aan de verbetering van valkuil.net en fowlt.net. Zet een vinkje bij  Gevonden taalfouten mogen gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Met de resultaten hiervan verbeteren de wetenschappers het systeem. Dat is dan ook de reden dat ik het systeem af en toe eens voorzie van teksten . Het zal nog wel even duren voor het systeem perfect is, toch is het fijn dat ze hiermee bezig zijn.