Wie weleens commentaren leest op internet weet dat niet iedereen blij is met mensen die spelfouten verbeteren. Het is dan al gauw: daar heb je de taalpolitie weer. Of erger: hou je bek vuile taalnazi. En: je begrijpt toch wat ik bedoel? Dit laatste vind ik op zich een goed punt. Zeker als het gaat om een ‘gezelligheidsforum’ zoals fok, bokt, dumpert of youtube – om er maar een paar te noemen. Een verbetering haalt de hele flow uit een discussie en voegt niets toe. Daarbij is het zinloos. Ik geloof niet dat mensen die op die manier publiekelijk verbeterd worden, het vanaf dat moment ineens wel goed gaan doen.
Me moeder zij hou is op
Sommige fouten ervaren veel mensen als tenenkrommend. Anderen lachen erom. Haha. Voor mij is vooral de context bepalend. Als iemand ergens op een forum even snel wat intikt, maakt het mij niet uit dat interpunctie ontbreekt. Daar gaat het om iets anders – bijvoorbeeld hoe je zelf kerrie mengt of hoe je een muurtje metselt (het type vraag waarmee ik vooral op fora uitkom. Blijft bijzonder hoeveel waardevolle info er te vinden is op paardenforum bokt). Maar hoe zit dat in het zakelijk verkeer?
Geen zaken doen met foutenmakers
Op nu.nl stond een onderzoek waaruit blijkt dat drie kwart van de hoogopgeleiden twijfelt om zaken te doen met iemand die spelfouten maakt. Dus ja, die paar spelfouten, dat is erg. Gelukkig hebben de mensen die onderzocht zijn wel een idee hoe dit probleem aan te pakken:
Drie kwart van de Nederlanders vindt dat de werkgever een cursus moet aanbieden om de kwaliteit van teksten binnen de organisatie op te krikken. 29 procent is van mening dat zo’n cursus zelfs verplicht zou moeten zijn.
Daar sluit ik mij graag bij aan! Wil je zelf je spelling verbeteren? Kijk dan eens naar onze training Correct schrijven of onze Masterclass Correct schrijven.