Kleren maken de man

Voor een cursus die ik op de universiteit volgde, moest ik de provincie Noord-Brabant adviseren. De provincie wilde namelijk graag de communicatie met jongeren verbeteren. Samen met mijn projectgroep schreven we een uitgebreid advies. 1 van onze adviezen was: gebruik geen man in pak in jullie filmpjes. Jongeren voelen zich dan namelijk niet aangesproken. Terwijl ik dit advies aan raadsleden presenteerde, bedacht ik me dat dit een beetje ironisch was. Elke man in die ruimte droeg namelijk… een pak!

Wanneer werkt een pak niet?

Het is vast bij veel mensen bekend: elke dag een pak of jurk aan voor werk. Volgens het spreekwoord “kleren maken de man” om iemands aanzien te verhogen. Maar is aanzien iets wat je altijd wilt uitstralen?

Soms kan het beter zijn om jezelf niet zo hoog op te stellen. Denk aan een ambtenaar. Waarom zou iemand die mensen in de bijstand helpt, een pak dragen? Je zit dan niet meer op 1 lijn. Je verhoogt jezelf daarmee zelfs boven de ander. Die ander kan misschien niet eens een pak betalen. Niet echt goede communicatie dus.

Wanneer werkt een pak wel?

Begrijp me niet verkeerd: in sommige situaties, zoals op kantoor, kan een pak juist goed werken. Uit onderzoek blijkt dat het dragen van een pak de productiviteit verhoogt. Ook zouden werknemers meer zelfvertrouwen krijgen. Maar of het ambtenaren daar om te doen is..?

Morgen in spijkerbroek?

Terug naar mijn voorbeeld over de provincie Brabant. Toen ik vertelde dat jongeren liever naar andere jongeren kijken in een filmpje en niet naar mannen in pakken, klonk er gelach. Hopelijk hebben we hen toch aan het denken gezet..!