Woordweet: waarom verhogen we ons huis met een verdieping?

Welk woord gebruik je om te vertellen dat je huis uit meer bestaat dan alleen de begane grond? “Mijn huis heeft 2 verdiepingen.” Maar is dat niet heel gek? Je huis is ten slotte niet dieper, maar juist hoger als je er een woonlaag opbouwt. Spelen we voor God, die neerkijkt op onze zolder en verdiepen wij dan ons huis met meer woonlagen dan alleen de zolder? Zit er een filosofische redenering achter en zijn extra woonlagen een soort verrijking van je leven?

Nee.

Omdat vroeger een verdieping verdiepte

Het woord ‘verdieping’ stamt uit de 17e eeuw. De koopmanshuizen uit die tijd bestonden uit een hoge voorkamer met daarachter 2 kamers op elkaar: de opkamer en de neerkamer. Al snel waren de bewoners er klaar mee hun hoofd te stoten, dus groeven ze de neerkamer beneden het grondniveau. En voilà de neerkamer werd verdiept en het woord ‘verdieping’ als speciale woonlaag was geboren.  Uiteindelijk moet de combinatie van een verdieping en een opkamer voor verwarring hebben gezorgd, waardoor tegenwoordig verdieping etage betekent.

Ook leuk

In het Nederlands zit de eerste verdieping boven de begane grond. Maar in het Engels tellen ze álle woonlagen: de eerste verdieping is “the second floor”.

 

Bronnen: J. Frank, Etymologisch woordenboek der Nederlandse taal / P.A.F. van Veen, Etymologisch woordenboek; de herkomst van onze woorden.