Deze 3 tips uit trainingen gebruik ik nog steeds

foto-meisje-met-schaatsen-training-tips-gebruiken-in-dagelijks-werk

Vandaag geef ik je 3 tips uit verschillende trainingen die ik in mijn leven heb gevolgd. Het zijn tips die ik tot op de dag van vandaag nog gebruik. Toen ik ze voor het eerst hoorde, waren het voor mij eye-openers. Daarom deel ik ze graag met jou. En als bonus geef ik je nog 1 tip van mijn opa.

Tip 1: bereid jezelf schriftelijk voor

Of je nu een vergadering hebt, of een gesprek met je manager of wat dan ook, bereid jezelf schriftelijk voor. Verzin bijvoorbeeld vragen of schrijf wat ideeën op over het onderwerp van je gesprek. Zo kun je je tijd tijdens het overleg goed benutten. De trainer die mij deze tip gaf, zei er zelfs bij: “Als je je niet schriftelijk kúnt voorbereiden, hoef je niet naar de meeting.” Dat lijkt rigoureus, maar ik heb het idee dat dit wel klopt.

Tip 2: gebruik de kracht van de stilte

Zeker in verkoopgesprekken is dit een heel belangrijke tip. Houd gewoon je mond. Je zult merken dat je gesprekspartner vanzelf gaat praten en op die manier jou meer waardevolle informatie geeft. Die informatie heb je nodig om goed duidelijk te krijgen waar de behoefte van de ander ligt. Ook in onderhandelingen werkt deze tip goed.

Tip 3: iedereen heeft recht op voortschrijdend inzicht

Het is helemaal niet erg om van mening of gedachten te veranderen. Wees vooral niet te principieel. Gun daarnaast ook anderen om van gedachten te veranderen. En zelf heb ik gemerkt dat sommige voortschrijdende inzichten eigenlijk geen nieuwe inzichten waren, maar inzichten die ik even vergeten was.

Bonustip: het ligt altijd aan de schaatsen, nooit aan de schaatser

Wie de schoen (schaats) past, trekke hem aan. Niemand is perfect en ook ik wijs soms naar iets dat buiten mijzelf ligt als oorzaak van een probleem of fout. Terwijl ik stiekem wel weet dat ik zelf degene ben die een fout heeft gemaakt. Als ik dan weer aan deze uitspraak denk – ik hoor mijn opa het nog zeggen – moet ik glimlachen en weet ik weer hoe het zit. Welke tips zijn er uit jouw trainingen blijven hangen?

 

 

1 thought on “Deze 3 tips uit trainingen gebruik ik nog steeds”

  1. Tip die ik kreeg waren meestal mijn valkuilen. Zoals te snel werken, te veel willen doen, te betrokken.

Comments are closed.