Veiligheid boven alles

foto-achtbaan-veiligheid-controles-authenticatie-call-center-contact

Een rondje in de achtbaan, een klimwand bedwingen of parachutespringen… Volwassen mensen kiezen er heel bewust voor welke risico’s zij wel of niet willen nemen. En met welke veiligheidsmaatregelen ze zich eventueel willen beschermen. De veiligheidsbeugel dubbelchecken voordat de achtbaan omhoog gaat, een helm, een extra parachute zijn logische maatregelen voor deze activiteiten. In de bouw werkt het net zo; wie een kerncentrale gaat bouwen zorgt dat die bestendig is tegen allerlei gebeurtenissen. Maar komt een gebeurtenis minder dan eens in de 10.000 jaar voor? Dan houdt de bouwer daar geen rekening mee. Logisch toch? Het gaat niet overal zo.

1 vraag

Laatst belde ik met mijn bank. Ik had één kleine vraag. Daarvoor had ik al een kleine speurtocht afgelegd. Dat zat zo: ik wilde meer weten over een boekhoud-app en of die bij ons bedrijf past. Nee, want hij is gemaakt voor 1 gebruiker. Jammer, kan gebeuren. Maar u kunt hem altijd proberen. Of u kijkt op de site naar boekhoudpakketten. Dan dat laatste maar eens gedaan. Keuze genoeg, zo te zien. Alleen moet ik wel het professional bankpakket gebruiken. Oh ja, daar was iets mee… had ik dat nou wel of niet? Dus ik log in. Nergens, in geen velden of wegen kan ik zien welk pakket ik heb. Bij Mijn gegevens staan alleen mijn gegevens, wat best logisch is, alleen waar staat het dán? Goed, ik pak de telefoon wel weer: Hallo, ik wil graag weten of ik gebruik maak van het professional bankpakket.

Voor mijn veiligheid

Dat kan ik u vertellen, maar dan stel ik u eerst een paar vragen voor uw veiligheid, vindt u dat goed? Ja natuurlijk (een paar is 2, toch?). Vervolgens belandde ik in een kruisverhoor van zo’n 5 minuten waarin ik allerlei gegevens moest geven zodat de medewerker mij kon controleren. De geboorteplaats van mijn vrouw bijvoorbeeld. Ik ben al blij dat ik haar geboortedatum weet! Dus beland ik ineens in de gênante situatie dat ik terwijl die medewerker meeluistert, mijn vrouw moet vragen in welke plaats ze geboren is. Groningen, toch… oh niet… Delft… ook niet … Coevorden, ja Coevorden, hè wat? Oh… ja, dat wist ik wel. Mevrouw, heeft u dat gehoord? En verder ging het vragencircus.

Wat heeft een crimineel eraan?

Misschien was het niet handig dat ik sommige gegevens niet direct wist en schrijft het proces in zo’n situatie voor dat er dan nog meer vragen gesteld moeten worden. Maar laten we even teruggaan naar mijn basisvraag: Welk pakket neem ik bij jullie af? WTF, bank? Dat je iemand niet zomaar een verzekering laat afsluiten of een spoedoverboeking* laat regelen, logisch. Maar dit? Om te weten te komen welk pakket je zelf hebt? Beter doseren dus, beste bank! Iedereen wil veilig bankieren, natuurlijk. Alleen moet je je wel afvragen in welke situatie een veiligheidsverhoor gepast is en wanneer niet. Wat kan een crimineel dankzij de kennis over het bankpakket? Ik zou het niet weten. Jij wel? Laat het dan weten in je reactie.

 

*Bijzonder: de Google spellingchecker wil hier spoedoeverboeking van maken.